Faalangst & Onzekerheid

Knikkende knieën, trillende handen, duizeligheid... Buikpijn, maagpijn, hoofdpijn... Slecht slapen, veel piekeren, onrust... Black-out, niets meer weten, niets meer kunnen. En dat juist op momenten dat je prestaties moet leveren?

Herkenbaar? Misschien heb je faalangst. Letterlijk: angst om te falen. Maar de diepere angst daarachter is altijd de angst om negatief beoordeeld te worden. Als je risico’s vermijdt - vanuit de gedachte dat als je iets niet probeert, je in elk geval ook niet kunt mislukken, dan leid je een veel kaler leven dan mogelijk is.

De meeste mensen hebben wel eens last van faalangst. Het wordt een probleem als je prestaties en persoonlijke ontwikkeling hierdoor ernstig belemmerd worden. De angst om negatief beoordeeld te worden daar gaat het om. Wat zullen anderen wel niet over me denken als...

 

Stel jezelf eens de volgende vragen:

Wat is het ergste wat er kan gebeuren > Hoe reëel is die angst > vergaat de wereld dan? >vindt niemand me dan meer leuk? > Zijn er mensen die me nog wel okay vinden als ik het niet goed doe?

Zet de gedachte van “Ik mag niet falen” maar om in “Ik doe mijn best en ik mag fouten maken” Het is jammer maar niet onoverkomelijk!

 

Doe je zelf niet te perfect voor. Ieder mens en ook jij en ik hebben sterke en zwakke kanten zoals een batterij een + en een- heeft om te kunnen stromen. JE MAG ZIJN WIE JE BENT!!!! met je plus en je min.

Dat weet je vaak in je hoofd ook wel maar je gevoel reageert anders. Gemakkelijk gezegd hè? Bovenstaande tip is goed om uit te proberen. Wanneer je daardoor je gevoelens kunt veranderen is dat prima. Wanneer dat onvoldoende helpt kan ik je met EMDR therapie ondersteunen. Ik heb daar goede resultaten mee lees maar eens hier onder de 2 verhalen van 2 meiden.

 

Meggy

Ik ben Meggy en studeer aan de universiteit. Tijdens mijn tentamens blok ik volledig en kon ik de kennis, die ik had opgedaan tijdens het studeren, niet meer boven krijgen. Ik begreep er niks van en het was zelfs zo dat mijn studieresultaten er daardoor slecht uitzagen en ik misschien een andere studie moest uitzoeken. Ik wist dat ik er iets mee moest doen omdat ik de studie best aankan. Die week had ik weer een tentamen en via mijn peettante kwam ik terecht bij Karin. Karin heeft bij mij EMDR toegepast omdat ze het vermoeden had dat het o.a met faalangst/examenvrees te maken had.

De dag van mijn tentamen kon ik gewoon nadenken en het resultaat van mijn tentamen was goed!!!
Ik ben superblij met het resultaat en nu heb ik het gevoel, dat ik weer rustig verder kan studeren.

 

M

Een aantal maanden geleden kwam ik via een vriendin van me bij Karin terecht. Zij vertelde mij dat ze door Karin goed werd geholpen met haar faalangst en onzekerheden. Ik vond herkenning in haar verhaal en hoopte dat EMDR misschien ook voor mij een oplossing zou zijn. Al jaren liep ik rond met negatieve gedachten over mezelf en werd ik zenuwachtig in een omgeving met onbekende mensen. Ik was contiue bezig met wat andere mensen van me dachten en kon daardoor moeilijk mezelf zijn. Ik wist dat deze gevoelens voortkwamen uit vervelende gebeurtenissen die ik in het verleden heb meegemaakt. Ik heb de stap durven te zetten om hier mee aan de slag te gaan. Ik ben ongeveer vijf keer bij Karin geweest en kan nu zeggen dat ik van mezelf ben gaan houden en ik mezelf accepteer zoals ik ben. Uitdagingen durf ik nu aan te gaan en ik zit echt lekker in me vel, waardoor ik steeds meer geniet van alle leuke dingen in het leven. Ik heb de tijd dat ik bij Karin ben geweest als erg prettig en vertrouwd ervaren. Je voelt je erg op je gemak en vertrouwd bij haar.Karin Bargeman
Gronaussestraat 710, Kamer 11
7534 AM Enschede
Tel. 06-14309830
khbargeman@gmail.com
Focus Interno