Burnout voor vrouwen

“Totaal ontredderd, fysiek en mentaal opgebrand, kwam ik bij Karin. De tranen zaten erg hoog en het gevoel dat ik stikte was enorm. Ik wist uit mezelf niet meer hoe ik uit een negatieve spiraal kon komen. Onverwerkte issues en angsten uit mijn jeugd, mijn recente bevalling, dood en ziekte binnen de familie en een veel te vol dagprogramma zorgde ervoor dat ik aan het instorten was. Het draadje stond enorm gespannen en zorgde voor veel spanning bij mezelf en bij partner en kinderen. Dit kon zo niet verder. Samen met Karin ben ik aan de slag gegaan om eerst de issues uit mijn jeugd op te ruimen. Heerlijk, dat zorgde al voor wat meer lucht! Daarna kreeg ik het advies om te kijken hoe ik in mijn privéleven en werkleven ruimte kon gaan creëren. Dat heb ik gedaan, wat resulteerde in nog meer lucht. Als laatste waren de recente gebeurtenissen aan de orde. Nadat ook deze met EMDR aangepakt waren, merkte ik dat ik steeds dichter bij mezelf kwam te staan. Ik had weer zin in het leven en stapte actief de buitenwereld in met een steeds positiever wordend zelfbeeld. Onvoorstelbaar wat Karin met EMDR en op z’n tijd een stevig positief gesprek, bij mij heeft kunnen bereiken.”

 

Burn-out voor vrouwen

Ik geloof dat iedere vrouw op de wereld uniek is en dat iedere vrouw een innerlijke kracht bezit.
Ik ben er van overtuigd dat vrouwen die overspannen zijn of een (dreigende) burnout hebben, niet meer in contact zijn met die innerlijke kracht.
Mijn missie met het programma dat ik heb samengesteld is, vrouwen weer in staat stellen hun kracht en waarde opnieuw te ontdekken. Hoe mooi zou het zijn dat vanuit haar eigen waarde, zij weer partner, moeder, werknemer maar vooral ZICHZELF kan zijn!

 

Burnout of overspannenheid is een verstoring in energiebalans van energie geven en energie krijgen. Je investeert meer dan je er voor terugkrijgt en dat levert stress op.

Vrouwen die in een burnout raken, zijn vaak hardwerkende gedreven mensen.

Drijfveren, de reden waarom ze zo hard werken, kunnen niet steunende overtuigingen zijn die stress opleveren. Het is goed om daar met een professional naar te kijken als je er zelf niet uitkomt.

 

Niet alleen je werk maar ook je situatie prive, nare gebeurtenissen en hoe je als persoon bent, kunnen grote invloed hebben op deze energiebalans.

 

Ben je, net al ik eerder in mjn leven, beland in een opgebrande situatie waar je niet meer helder kunt denken en de controle kwijt bent over wat je had moeten doen? Dan is het goed om stil te staan bij waar je staat in je leven.

Zowel fysiek als psychische factoren spelen een rol in je herstel. Een van de vergissingen is om alleen met de lichamelijke ongemakken aan de slag te gaan. De oorzaak blijft dan bestaan. Naast vermoeidheid, vergeetachtigheid, uitputting en cynisme, kenmerkt burnout zich vaak door lichamelijke problemen zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gespannen spieren, onrust en psychische aspecten zoals depressie, angst en slaapstoornissen.

 

Je kan in een sombere gemoedstoestand komen waarin de negatieve overtuigingen over het leven of over jezelf steeds sterker worden. Deze stressvolle situatie maakt dat het stresshormoon cortisol, continue in je lichaam vrijkomt en cortisol heeft het bijeffect om negatief te denken en je immuunsysteem te verzwakken.

Gevolg: uitputting en steeds sterker reageren op prikkels. Omgaan met stress is een van de belangrijkste zaken op weg naar herstel en jezelf worden.

 

De toestand van NEVEL

 

Iedereen met een burnout of die er tegen aan zit herkent het wel, die nevel in je hoofd alsof het volgestopt zit met watten en niet meer helder kunt nadenken. In ieder geval was het mijn grootste frustratie! Ik bevond me in de toestand van NEVEL

 

N Nevel in je hoofd alsof er watten in zitten

E Emoties onderdrukken

V voorbij gaan aan je eigen behoeften en interesses

E Erkenning van anderen belangrijker vinden

L Lichaamssignalen negeren

 

Met de door mij samengestelde methode LEVEN kun je stap voor stap de NEVEL omdraaien naar LEVEN

  • L Leren je grenzen aan te voelen, leren lichaamssignalen herkennen, leren de regie weer op te pakken, leren rust te  nemen, leren herstellen en in beweging komen
  • E Erken jezelf en je burn-out  Wie ben ik? Je persoon onder de loep en eerlijk kijken naar jezelf Hoe  ben ik hier gekomen? Wat zijn mijn overtuigingen?
  • V Verleden heeft invloed op het heden als er nog emotioneel beladen herinneringen zijn. Het ontdekken van niet steunende overtuigingen,  en  onderliggende patronen worden o.a behandeld met EMDR *
  • E Erken je talenten en je valkuilen Langs de weg van je interesse en je  behoeften leer je opnieuw richting te geven aan je leven.
  • N Nieuwe mindset Naar de toekomst met een plan en de kunst van het hier en nu. Mindfull met je plan bezig.

 

* Ook bij burn-out klachten is gebleken dat EMDR effectief kan zijn. Emotioneel beladen herinneringen in combinatie met negatieve zelfovertuigingen kunnen met deze methode worden behandeld. Juist bij EMDR is gebleken dat het een verwerkingsproces op gang kan brengen wanneer er sprake is van fysiologisch opgeslagen emotie en/of stress. EMDR in combinatie met gedragstherapie en cognitieve therapie leidt tot positieve resultaten bij burn-out

 

Vergoeding werkgevers

 

Vanaf 2007 zijn werkgevers verplicht om o.a. psychosociale arbeidsbelasting (psa) te voorkomen cq haar werknemers tegen psa te beschermen. Psychosociale belasting kan ontstaan als gevolg van werkdruk of werkstress.
Is je hulpvraag werkgerelateerd dan zijn werkgevers vaak bereid, ter voorkoming van langdurig ziekteverzuim, de kosten van begeleiding voor hun werknemers te vergoeden. Zo is er ook in het kader van de Wet Poortwachter, geld beschikbaar voor re-integratiedoeleinden. Vraag hierna bij je baas of leidinggevende.

 

 Karin Bargeman
Gronaussestraat 710, Kamer 11
7534 AM Enschede
Tel. 06-14309830
khbargeman@gmail.com
Focus Interno