EMDR Therapie

Wat is EMDR?

EMDR  is een kortdurende en krachtige behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals bijvoorbeeld een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd die in het hier en nu nog steeds invloed hebben. Extreme beleving van een gebeurtenis, faalangst, examenvrees of onvoldoende verliesverwerking kunnen ook een aanleiding zijn om EMDR te ondergaan.

Het toepassingsgebied van de EMDR wordt steeds breder.

Het blijkt eveneens effectief bij paniekklachten, specifieke fobieën, agorafobie(pleinvrees) en bij moeilijk te veranderen gedrag, waarbij diepgewortelde overtuigingen zoals een negatief zelfbeeld een rol spelen.

EMDR is een veilige behandelmethode. Het informatie-verwerkingsysteem in de hersenen wordt nagebootst en gestimuleerd. Hierdoor kan in een relatief korte tijd resultaat worden behaald.

EMDR veroorzaakt veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan.

Hier kunt u een aantal clientervaringen lezen.
 


Hoe werkt een EMDR behandeling?

De EMDR therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken of een gebeurtenis die nog gaat komen waar je angstig voor bent, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart.

 

Terwijl je denkt aan de nare gebeurtenis of de angstige situatie, beweeg ik met mijn hand voor je ogen heen en weer, je volgt met je ogen de hand of  een balletje die daarvoor ontworpen is. Ook gebruik ik audioklikjes die je om en om in je oren hoort piepen. Tussendoor vraag ik wat er in je opkomt en gaan we verder met een nieuwe set audioklikjes of oogbewegingen. Dit herhalen we net zo lang totdat de emotionele lading gezakt is.

Dit zal er toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.
Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven.
Bij angst of fobie verdwijnt of verminderd de opkomende angst en verbetert je functioneren in de voor jou eerst angstige omgeving of situatie.
 


Werkt EMDR?

Dat EMDR therapie werkt bij trauma's lijdt geen twijfel. Er bestaan inmiddels 21 gecontroleerde onderzoeken naar de effectiviteit van EMDR therapie. Dit maakt EMDR therapie op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van trauma.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. En ook bij kinderen zijn de uitkomsten veelbelovend. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling uiteraard langer.Karin Bargeman
Gronaussestraat 710, Kamer 11
7534 AM Enschede
Tel. 06-14309830
khbargeman@gmail.com
Focus Interno